21 Mart 2012 Çarşamba

KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN

    Ege otları ve ot yemekleri çok meşhurdur. Aynı zamanda çok sağlıklıdır. Ben de otlara ve ot yemeklerine düşkün olduğumdan dolayı İzmir'de yaşadığımdan beri meşhur KARŞIYAKA BOSTANLI Çarşamda pazarına her gittiğimde bir ot alarak deniyorum. Bunlardan merak ettiğim ve ilgimi çeken şevketi bostanıda alarak denedim.İzmir pazarlarında temizlenmiş haliyle satılıyor.Kesinlikle çok güzel ve denenmesi gereken bir yemek. Fakat en önemli özelliğinden biri fiyatının çok uçuk olması.Kilosu 10 Tl. Eh bir de kuzu eti işin içine giriyor. Yemeği yaparken internet üzerindeki bir çok siteyi ziyaret ettim.İşte bu da benim tarifim.Tarifimi  yazıyorum.Önce Şevketi bostan hakkında biraz bilgi vereyim; 
   Şevket-i Bostan Otu Nedir?
   Nisan,Temmuz ayları arasında açan sarı çiçekleri vardır ve dikenli bir ottur. Ot köklerden ve dikenli yapraklardan oluşur. Bazı bölgelerde mübarek devedikeni diye de bilinir. Ayvalık bölgesinde ise akkız diye bilinir. İngilizcesi blessed thistle’dir.
   Şevketi BostanınYetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmeyen şevketibostan, ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki tarla kenarı, bahçe ve kırlarda yabani olarak yetişir.
   Faydaları :
  Sindirim ve safra salgılarını artırır.Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar.Kanamaları durdurur; hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur.İdrar söktürücüdür.
  Yaprakları ve sapının kabuğu hazımsızlık, yara ve böbrek taşı sağaltımında kullanılır.
Yaraların temizleme ve iyileştirme özelliği vardır. ( hazırlanan çay pamuk yardımıyla yaralara sürülerek temizlenir. )
Şevketi bostan bitkisinin aynı zamanda karaciğeri temizleyici, hücre yenileyici ve kırışıkları giderici etkisinin büyük olduğu, iştahsızlık, akne problemleri, isteksizlik, hücre yenileme, kırışıkları giderici, kronik baş ağrısı, şiddetli ateş, bronşit, sarılık, adet dönemlerindeki hormon dengesizlikleri ve deri rahatsızlıkları gibi durumlarda da kullanıldığı söylenir.

KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN

MALZEMELER:
  • 500 gr, şevketibostan
  • 250-300 gr, kuzu eti
  • 2 adet soğan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • Tuz, karabiber
  • 1 avuç haşlanmış nohut(arzuya göre) 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
TERBİYESİ İÇİN:
  •  1,5 yemek kaşığı un
  • 1 limon suyu
YAPILIŞI:
1-Ayıklanmış ve yıkanmış  şevketi bostanın kök kısımlarını parmak uzunluğunda ve  genişliğinde şeritler halinde doğrayın, varsa dikenli göbek kısımlarının üst zarını sıyırın.

2-Kuşbaşı doğranmış kuzu etini yıkayın, düdüklü tencerede suyunu salıp çektikten sonra zeytinyağını  ilave edip 1-2 dakika çevirin.
3-Soğanı ayıklayın, yıkayın ve minik küpler halinde doğrayıp ete ilave edin, soğan diriliğini kaybedene kadar 5-6 dakika kadar kavurun.
4-Kavrulmuş et ve soğana ayıklanıp doğranmış şevket-i bostanı ilave edin onunla birliktede 2-3 dakika kadar soteleyin.
5-1,5 su bardağı suya, limon suyunu, toz şekeri, tuzu ve unu koyup iyice çırpın. Tencereye ilave edin.
6-Nohutlarını da ekleyin ve düdüklünün kapağını kapatın.
7-Kaynayınca kadar orta hararetli ateşte, kaynayınca kısık ateşte 15-10(düdükünüze göre= dakika kadar pişirin.Ben tefal clipso kullanıyorum.Normal düdüklülere göre daha kısa sürede pişiriyor.
8-Soğuyunca düdüklü tencereyi açın suyu fazla kalmış ise 10 dakika kadar daha üstü açık olarak pişirin. Afiyetle yiyin. Afiyet , bal , şeker olsun!!!

ŞİFA DEPOSU KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama