12 Mart 2012 Pazartesi

FRAMBUAZLI CHEESECAKE

FRAMBUAZLI CHEESECAKE
   Büyük oğlum Aykut okulu bitirdi şimdi yanımızda eee!! haliyle biz de onu özlemişiz ... Başka ne diyebilirim. Bunun yanında ona baktıkça gurur ve hafiften duygusallıkla karışık bir hüzün de yaşıyorum. Allah nasip ederse , hayırlısıyla Nisan ayında askere gidecek . Asıl şimdi anlıyorum bir asker kızı ve asker eşi olarak asker analarının yürek çırpıntılarını...Oğlunu askere göndermeyen bilemez derlerdide inanmazdım. Doğruymuş. Şimdi bizim evde her şey O'na yönelik yapılıyor. Yemekler O'nun en sevdiklerinden seçilerek tarafımdan yapılıyor. Minik Kuzum Ayberk'im bu durumu biraz kıskanıyor doğal olarak.
   Bugün hep hazırını alıp yediğim fakat denemeyi bile düşünmediğim bir tatlı- pasta karışımı Cheesecake'i denedim. Sonuç evdaki gurmelerimin notlarına göre oldukça başarılıydı.Ben de haklı olarak bu söylemlerden ve takdirlerden oldukça keyif aldım.Tarifim Home Tv'den takip ettğim Marha'dan ve yemek-pasta bloglarından karışım bir tarif. Yaparsanız ve eğer Cheesecake'i seviyorsanız çok beğeneceksiniz diye düşünüyorum.Tarifime gelince;
BÜSKİVİ TABANI:
* 80 gr tereyağı
* 1,5 paket Yulaflı bisküvi
KREMALI ÜZERİ İÇİN:
* 4 yumurta
* 400 Gr Taze Krema peyniri (Ben Yörsan white kullandım)
* 400 gr Labne Peyniri
* 1,5 su bardağı toz şeker
* 3 çorba kaşığı un
* 2 sıvı Dr Oetker vanilya (küçük şişelerde dörtlü satılıyor)
*1 Dr Oetker sıvı limon aroması (küçük şişelerde dörtlü satılıyor)
*1 bardak süzme yoğurt (ekşi olmasın) ben yörsan kullanıyorum
* Yarım su bardağı taze ya da dondurulmuş frambuaz
* 1 çorba kaşığı toz şeker
YAPILIŞI:
*İlk olarak, 24 veya 26 cm.lik kelepçeli kalıbın dışı alüminyum folyo ile kaplanır. Yumuşak tereyağıyla kalıp yağlanır.
*Daha sonra tereyağ kısık ateşte eritilir, ılınmaya bırakılır. Bisküvi rondoda çekilir, un haline getirilir, erimiş yağ ile karıştırılarak kalıbın tabanına su bardağı altıyla bastırılarak iyice düzleştirilerek yayılır. Buzdolabında bekletilir.Soğuduktan sonra 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir. Fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.
*Kreması için gereken tüm malzemelerin bir saat kadar oda sıcaklığında bekletilmiş olması gereklidir.
*1,5 bardak şekerle , 3 kaşık un bir kapta birbirine karıştırılır.
*Önce peynirler karıştırılarak çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenir.Her eklenen yumurtayla biraz süzme yoğurt arkasından biraz un-şeker karışımı sırayla eklenir. Sıvı vanilyalar ve sıvı limon aroması da katılır.Bu sıra yumurtalar , şeker-un karışımı ve süzme yoğurt bitene kadar devam eder.Her seferinde karışım, düşük devirde ama kısa süre çırpılır.
*Hazırlanan krema karışım, bisküvi tabanın üzerine dökülür.
*Frambuazları tozşekerle birlikte rondodan çekip püre haline getirilir. Kaşıkla gelişi güzel peynirli karışıma yer yer damlatılır. Bir kürdan yardımıyla frambuaz püresini dağıtılır. Çok derine bastırmadan yüzeyde dağıtın.
*Kelepçeli kalıbınızı içine alacak büyüklükteki bir tepsiye içinde harç olan kelepçeli kabınızı yerleştirin.Büyük olan tepsinin yarısına kadar sıcak su ile doldurarak önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 30-45 dakika arasında üzeri fazla yanmadan (hafif pembe) pişirin.
*Pişirirken kapağını asla açmayın.Fırının camından ara sıra kontrol edin.Çünkü herkesin fırınının pişirmesi farklılık gösterebilir.Yakmayalım.
*Piştikten sonra fırının kapağı hiç açılmadan 1-2 saat daha fırının içinde ılımaya bırakılır.
*Ilıyarak soğuyan cheesecake oda sıcaklığına alınarak, iyice soğuduktan sonra üzeri kapatılmadan buzdolabına koyulur. 1 gece dinlendirilir.
*Bizim gibi sabırsızsanız soğuduktan sonra yiyebilirsiniz.Afiyet , bal , şeker olsun!!!
NEFİS BİR DİLİM FRAMBUAZLI CHEESECAKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama