TAVUKLU ENGİNARLI PİLAV |
Uzun zamandır blogumla ilgilenemedim. Blogun görüntüsünü büyük oğlum Aykut'la yeniledik.Facede de aynı adla bir sayfa açtık(Öğretmenim Mutfakta). Bu arada hala sayfayı beğenmediyseniz beğenin derim. İnşallah bundan sonra daha peryodik olarak blogumla ilgilenebilirim.
Gelelim tarifimize İzmirde çok tüketilen enginarla yapılan bir pilav. Şimdi tam da mevsimi.Pazarlarda temizlenmiş yada temizlenmemiş haliyle satılıyor.Bir sebze pilava ancak bu kadar yakışabilir.Görüntüsü şık lezzeti anlatılmaz davet sofralarına yakışır bir pilav. Bizim evde çok seviliyor.Deneyin pişman olmazsınız derim.
Biraz da enginarın faydalarından bahsedelim:
Enginar sağlıklı beslenme açısından çok önemli ve faydalı bir bitkidir.Karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral deposu olan enginar, zehir atıcı özelliğinden tedavilerin kullanılması açısından önemi büyüktür. Uzmanlar yağ oranı az olduğundan diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıda olduğunu söylüyorlar.
Enginarın karaciğer için önemi büyüktür. Karaciğeri korur ve düzenli çalışmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca enginar safra sıvısının akışını kontrol ederek karaciğerin toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Kandaki üre ve kolesterol miktarını düşürerek kalbin çalışmasına yardımcı olur.
MALZEMELER:
- Yarım kg kuşbaşı tavuk(ben buttan yaptırdım)
- 6 tane enginar
- 1 demet yeşil soğan
- 1 demet dere otu
- baharat
- tere yağı
- sıvı yağ
- tuz
- Pirinç (tercihen Gönen baldo)
- Kuşbaşı doğramış tavuk etleri yıkanır tere yağında kavrulur.
- Taze soğan ve dere otu temizlenir, yıkanır, incecik doğranır bir kaba alınır.
- Pirinçler seçilir, yıkanır yeşilliklerin içine konur.
- İçine sıvı yağ ve istenen baharatlar eklenir.Ben baharat koymadım.
- Bir kaşıkla karıştırılır.
- Tavuk etlerinin üzerine hazırlanan pirinç karışımının yarısı konur. Bir kaşık yardımıyla düzeltilir.
- Üzerine kuşbaşı doğranan enginarlar konur.
- Kalan pirinç karışımının yarısı da üzerine konarak düzeltilir.
- Üzerine bir tabak kapatılır.Kaynar suyu ve tuzu eklenir.
- Kaynayıncaya kadar hızlı ateşte daha sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
- Altı kapatıldıktan sonra en az 10-15 dakika dinlendirilir.
- Servis tabağına dikkatice ters çevrilerek ayranla veya salatayla servis edilir.
- Afiyet, bal, şeker olsun!!!
ENGİNARLI TAVUKLU PİLAV |
NEFİS ENGİNARLI TAVUKLU PİLAV |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder