29 Ocak 2013 Salı

BİLİK (ÇÖREK)



   Uzun zamandır bıoğumla ilgilenemiyorum.Misafirlerim geldi.Annem ve babam.Eh bir de karneler notlar okula git -gel , evde misafir derken deyimi yerindeyse  yattığım yeri beğeniyordum. Bu arada annem çalışıyorum zorda kalırsam elimin altında olsun diye Malatya yemeklerinden dondurucuma depoladı. Eee haliyle zor yemekler olduğu için birlikte büyük bir özveri ve çalışma aşkı ile yemek yaptık ve dolaba doldurduk.
   Bu arada annemle konuşurken aklıma rahnetli anneannemin tandırda , tandır ekmeğinden sonra yaptığı bilikler geldi.Rahmetli aneannem çok güzel tandır ekmeği pişirirdi.Bir gece önceden gelinleri, kızları , torunları evinde toplanırdık. Geceden büyükler kalkar kocaman teştlerde (büyük bakır leğenler) hamurlar yoğrulur , hazırlanır , sabah gün doğmadan ekmek yapımı başlardı. Yataktan mis gibi ekmek kokularıyla kalkardık. Kahvaltıyı o sıcacık akmek ve biliklerle tandır başında yapardık.Herhalde yediğimiz en güzel kahvaltıydı.Tadı , lezzeti hiç bir şeyle değişilmezdi.Aile birlikteliğiyle ayak üzeri yapılan o kahvaltının!!! Anneannem evimizin büyüğü lafla değil gerçekten büyük sakin , insanları uzlaştıran , söylediği dinlenilen , yaptığı yenilen , eli bol yardımsever insan...Mekanı cennet olur inşallah. O öldü aile birlikteliği dağıldı...
   Ben böyle konuşurken o günlere ve anneanneme özlemimi dile getirirken annem haydi bilik yapalım dedi.Annem evde de yapabileceğimizi söyledi ve bir pazar sabahı kahvaltısın da yaptık. Anneanemin tandır biliklerine benzedi mi? Hayır. Ama yine de güzeldi.Gönlümüz geçti (Malatya deyişiyle!).
   Eee!! ne duruyoruz haydi yapalım.

BİLİK (ÇÖREK)

MALZEMELER
  • 2 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 2 su bardağı ılık su (yapılacak hamura göre artırılıp-eksiltilebilir)
  • 1 paket erimiş tereyağı
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
  • 1 tane küçük yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Un
ÜZERİ İÇİN
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
YAPILIŞI
  1. Un dışındaki bütün malzemeler karıştırılır.
  2. Daha sonra unla yumuşak hamur yoğrulur.
  3. Biliğin en büyük özelliği eller suya batırılarak iyice yoğrulmalı.(10-15 dakika falan)
  4. Yoğrulan hamur ağzı kapatılarak mayalanmaya bırakılır.
  5. Ele alınan hamur yuvarlatılarak şekil verilir , tepsiye dizilir.
  6. Tepsideki yuvarlak hamurlara çatalla bastırılarak şekil verilir.
  7. Yumurte sarısı sürülür , susam serpilir.Tepside 10 dakika kadar tepsi mayası gelsin diye bekletilir.
  8. 175 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Yanında peynir , zeyti , domates , salatalık ve bir bardak çayla afiyetle yenir.Afiyet , bal , şeker olsun!!!
  9. Kalan bilikler ısıtılarak daha sonraki günler içinde tüketilir.
BİLİKLERİM FIRINDA


NEFİS FIRINDAN ÇIKMIŞ BİLİKLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama