15 Kasım 2012 Perşembe

ERİKLİ VE YABAN MERSİNLİ ALT- ÜST KEK


    Şimdi diyeceksiniz ki ne kadar çok kek yapıyor. Aslında öyle değil zaman içinde yapılmış birikmiş fotoğrafların tarifleri. Bu kek hem meyveli hem de mürdüm eriğinin tam zamanı olduğu ve faydalı bir kırmızı meyve olduğu için güzel aynı zamanda özel bir kek. Ben içine kurutulmuş yaban mersinleri de ekleyerek lezzetini ve faydasını ikiye katladım. Bu kekte sevdiğim özellik ise eriğin marmelatımsı hale gelmesi ve ekşiliğinin ortaya çıkması. Bu kek elma , armut , şeftali , vişne.. gibi meyvelerle de güzel olur. Hem görsel hem de damaksal bir şölen diyebilirim.Deneyin pişman olmazsınız derim...


ERİKLİ VE YABAN MERSİNLİ  ALT- ÜST KEK

ERİKLİ ALT -ÜST KEKİMİN YANDAN GÖRÜNÜŞÜ
               MALZEMELER:
ERİKLİ HARÇ İÇİN
  • 10-12 adet olgun mor erik (1/2 cm kalınlığında dilimlenmiş)
  • 1 bardak yaban mersini
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay fincanı toz şeker
KEK İÇİN
  • 1/2 paket oda sıcaklığında tereyağı veya yarım su bardağı zeytin yağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • 2/3 su bardağı  yoğurt
  • 1 vanilya
  • aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1çay kaşığı karbonat
  • 1çay  kaşığı tuz
YAPILIŞI:
  1. Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1/4 su bardağı şekeri eritip dilimlenmiş erikleri yaban mersinleriyle beraber , meyveler pembe suyunu verip şerbetimsi hale gelinceye kadar pişirin. 3-4 dakika yeterli olacaktır.
  2.  Fırını 175 derecede açın.
  3. Yaklaşık 20 cm çapındaki yuvarlak kelepçeli yoksa da yuvarlak teflon kek kalıbının altına pişirme kağıdı serin.
  4.  Üzerine meyveleri kenarlardan başlayarak dizin. 
  5. Tavadaki şerbeti meyvelerin üzerine dökün.
  6. Bir tabağa un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu eleyin.
  7. Çırpma kabında  tereyağını toz şekerle birlikte kremamsı hale gelinceye kadar çırpın.
  8. Yumurtayı, vanilya , yoğurdu ekleyip mikserle çırpın.
  9. Unlu karışımı ekleyip tekrar çırpın.
  10. Hamuru kalıpta dizili meyvelerin üzerine dikkatlice dökün. 
  11. Kalıbı fırına koyup 50 - 60 dakika kadar pişirin.
  12.  Eğer karbonatınız yoksa sadece kabartma tozu kullanabilirsiniz
  13.  Kekin pişip pişmediğini anlamak için üzeri kızarmışsa bir kürdan veya bıçak batırabilirsiniz. Eğer kürdana veya bıçağa hamur yapışmadan çıkarsa içi pişmiş demektir.
  14. Kekinizi arzu ederseniz krem şanti veya vanilyalı dondurma eşliğinde servis yapabilirsiniz.
  15. Afiyet , bal , şeker , olsun!!!


VANİLYALI DONDURMA EŞLİĞİNDE ERİKLİ KEKİM

GÖRSEL BİR ŞÖLEN ERİKLİ VE YABAN MERSİNLİ  KEKİM






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama