7 Kasım 2012 Çarşamba

AJVAR SOS

Artık kışlıkları hazırlamanın zmanı geldi de geçiyor bile!!! Eğer hazırlamadıysanız bir an önce mutfağa girin. Ben zaman zaman hazırlamıştım ama tarifleri yazamamıştım .Bu tarifleri vakit buldukça vereceğim. İlk önce nefis bir sos tarifim var. Kahvaltıda , makarnalarda , köfte yanında sos olarak ya da hazırlayacağınız kanepelerde ...v.b yerlerde kullanılabilir.

AJVAR SOS

 MALZEMELER


  • 1 kilo patlıcan
  • 1 kilo salçalık biber
  •  1-2 kilo domates
  • 2 Adet Soğan
  • 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
  • 2 adet havuç  (kullanılmayabilir ben kullanmadım )
  •  1 baş sarımsak
  •  1 çay bardağı sirke
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1,5 yemek kaşığı tuz.
  •  tuz 
  •  1 yemek kaşığı toz şeker
  • kuru fesleğen 
  • kekik
YAPILIŞI:

  1. Biber ve patlıcanları közleyin .Kabuklarını soyup, biberin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra, doğrayın bir kenarda beklesin.
  2. Domatesleri yıkayın, kabuklarını soymadan 4’e bölüp, rondoda çok püreleştirmeden çekin (rondo kullanmıyorsanız rendelemeniz gerekiyor).
  3. Büyük ve derin bir tencerenin içine soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun,
  4.  Sarımsakların kabuklarını soyup, az tuzla havanda dövün ya da rondodan geçirin veya rendeleyin ekleyin ve kavurun,.
  5. Sonra, domatesleri ilave edin.Bir - iki taşım kaynatın.
  6. Ardından közleyip ,soyup , doğradığınız biber ve patlıcanları koyun ve sürekli karıştırın. 
  7.  Karışımı blenderdan geçirin,
  8. Bu esnada, önceden hazırladığınız 1 su bardağı zeytinyağını azar azar ilave ederek, karıştırmaya devam edin.
  9. Karışım kaynamaya başladıktan sonra, ocağın altını kısın ve karıştırmaya devam edin
  10. Sonra tuz,  pul biberini ve baharatları ekleyin.Karıştırmaya devam edin. İsteğe göre acı pul biber ilavesi yapabilirsiniz.
  11.  Kıvama gelip, lezzet kazanması için ağır ateşte ve çok iyi karıştırılması gerekiyor.  Bu yüzden tencerenin başından aman!! ayrılmayalım.
  12. Domatesler suyunu çekip, sos yağıyla kalmaya başlayıncaya kadar, ağır ateşte sürekli karıştırmak suretiyle pişirin.
  13. Ocaktan almanıza yakın, toz şekeri de ekleyip, bir iki dakika daha karıştırın. 
  14. İpucu: Sosun üzerinden bir kaşıkla çizgi çizin.  Kaşığın bıraktığı iz belirgin olarak kalırsa, pişmiş demektir.
  15. Daha önceden yıkayıp temizlediğiniz kavanozlarınızı tezgaha dizin.Bu aşamada, sosun sıcak, kavanozlarınızın da soğuk olması gerekiyor .
  16. Sosunuz ocaktayken, daha önceden steril edilmiş kavanozlara doldurup, kapaklarını bir havlu yardımıyla sımsıkı kapayıp,kavanozu baş aşağı çevirin.  
  17.  Bu şekilde,  soğuyana kadar sarsılmayacakları düz bir zemin üzerinde yaklaşık 1 gün kadar bekletin.  
  18.  İyice soğuyup, kaçak yapmadıklarından emin olduğunuzda, kavanozlarınızı güneş almayan, serin bir yerde aylarca saklayabilirsiniz.
  19. Afiyet , bal , şeker olsun!!!

AJVAR SOSLARIM KAVANOZLARINDA
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama