Artık kışlıkları hazırlamanın zmanı geldi de geçiyor bile!!! Eğer hazırlamadıysanız bir an önce mutfağa girin. Ben zaman zaman hazırlamıştım ama tarifleri yazamamıştım .Bu tarifleri vakit buldukça vereceğim. İlk önce nefis bir sos tarifim var. Kahvaltıda , makarnalarda ,
köfte yanında sos olarak ya da hazırlayacağınız kanepelerde ...v.b yerlerde kullanılabilir.
MALZEMELER
- 1
kilo patlıcan
- 1 kilo salçalık biber
- 1-2 kilo domates
- 2 Adet Soğan
- 1
Tatlı Kaşığı Pul Biber
- 2
adet havuç (kullanılmayabilir ben kullanmadım )
- 1 baş sarımsak
- 1 çay bardağı sirke
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 1,5 yemek kaşığı tuz.
- tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- kuru fesleğen
- kekik
YAPILIŞI:
- Biber ve patlıcanları
közleyin .Kabuklarını soyup, biberin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra, doğrayın bir kenarda beklesin.
- Domatesleri yıkayın, kabuklarını
soymadan 4’e bölüp, rondoda çok püreleştirmeden çekin (rondo kullanmıyorsanız rendelemeniz
gerekiyor).
- Büyük ve derin bir tencerenin içine soğanı yemeklik
doğrayıp sıvıyağda kavurun,
- Sarımsakların kabuklarını
soyup, az tuzla havanda dövün ya da rondodan geçirin veya rendeleyin ekleyin ve kavurun,.
- Sonra, domatesleri ilave
edin.Bir - iki taşım kaynatın.
- Ardından közleyip ,soyup , doğradığınız biber ve patlıcanları koyun
ve sürekli karıştırın.
- Karışımı
blenderdan geçirin,
- Bu esnada, önceden hazırladığınız 1 su bardağı
zeytinyağını azar azar ilave ederek, karıştırmaya devam edin.
- Karışım kaynamaya başladıktan sonra,
ocağın altını kısın ve karıştırmaya devam edin
- Sonra tuz,
pul biberini ve baharatları ekleyin.Karıştırmaya devam edin. İsteğe göre acı
pul biber ilavesi yapabilirsiniz.
- Kıvama gelip, lezzet
kazanması için ağır ateşte ve çok iyi karıştırılması gerekiyor. Bu yüzden tencerenin başından aman!! ayrılmayalım.
- Domatesler suyunu çekip, sos yağıyla
kalmaya başlayıncaya kadar, ağır ateşte sürekli karıştırmak suretiyle pişirin.
- Ocaktan almanıza yakın, toz şekeri
de ekleyip, bir iki dakika daha karıştırın.
- İpucu: Sosun üzerinden bir kaşıkla çizgi çizin. Kaşığın bıraktığı iz belirgin olarak kalırsa,
pişmiş demektir.
- Daha önceden yıkayıp temizlediğiniz
kavanozlarınızı tezgaha dizin.Bu aşamada, sosun sıcak,
kavanozlarınızın da soğuk olması gerekiyor .
- Sosunuz ocaktayken, daha önceden steril
edilmiş kavanozlara doldurup, kapaklarını bir havlu yardımıyla sımsıkı kapayıp,kavanozu baş aşağı çevirin.
- Bu şekilde, soğuyana kadar sarsılmayacakları düz bir
zemin üzerinde yaklaşık 1 gün kadar bekletin.
- İyice soğuyup, kaçak yapmadıklarından emin olduğunuzda, kavanozlarınızı
güneş almayan, serin bir yerde aylarca saklayabilirsiniz.
- Afiyet , bal , şeker olsun!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder