25 Ekim 2012 Perşembe

YUFKALI KADAYIF SARMASI VE KURBAN BAYRAMI

BUYRUN BİR ÇİKOKLATA VE KOLONYA İKRAM EDEYİM
 
 Eveet bugün Kurban Bayramı ! Kurbanlar kesilecek sevap niyetiyle etler dağıtalacak herkese. Yürekler bir olacak gönüllere kilitlenecek. Gökler rahmet bereketiyle yağmurlar boşaltacak yeryüzüne. Bugün hepimizin yüreği şenlenip bayram sevinciyle coşacak.
   Bayram sabahları, demli bir çay yanında güzel bir bayram kahvaltısı , bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, bir telaş bir koşturmaca. Bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, kurban kesimleri , konuya- komşuya , tanıdığına- tanımadığına , vara-yoka kurban payı dağıtımları , ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'PAUSE (DUR)' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Bugün ellerinizi her zamankinden daha çok açın. Avucunuza melekler gül koysun, yüreğiniz coşsun.
   Bayramlar o kadar büyülüdür ki, gelişi bütün bir yıl beklenir ve gidişindeki keder de ancak böyle bir ikinci geliş ümidiyle hafifler; tasa iken sevinç olur, hüzün iken beklenen bir neşeye dönüşür. Kurban Bayramınızın da böyle bir neşeyle gelmesi ve tüm ailenizi sevince boğup evinize bereket getirmesi dileğimizle...
    Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlar niyettir. Kestiğiniz kurban ve dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun.. Bayramınız mübarek olsun...
    Hepimizin Kurban Bayramı kutlu olsun.
    Ben bu bayram çok mutluyum . Oğullarım yanımda , eşim yanımda , yani hep bir aradayız... Allah'tan daha ne isteyebilirim...Allah tüm anaların evlatlarını  yanıbaşında ,sağlıklı eylesin...
     Ben ilk defa bu bayram tatlıyı kendim yaptım.Sarmaydı , dolmaydı , börekti ...yapardım tatlıyı hazır alırdım. Ama sonuç mükemmel . Herkese tavsiye ederim. Tarifi Yeşil Elma programından Oktay Usta'dan alarak yaptım.


YUFKALI KADAYIF SARMA


 MALZEMELER :

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 300 gram tel kadayıf
  • 250 gr. tereyağı
  • sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)


İÇ HARCI İÇİN:

  • 1 kase ceviz
  • 1 kase yeşil fıstık


ŞERBETİ İÇİN:

  • 4 su bardağı toz şeker  
  • 5su bardağı su
  • 4-5 damla limon
  • Yarım çay kaşığı kadar tereyağı (şekerlemesin diyeymiş ben bacımın yalancısıym) 


HAZIRLANIŞI:

  1.  Şerbet malzemelerini bir tencerede kaynatıyoruz.İnmeden limonunu ve yarım kaşık tereyağını da ekliyoruz bir taşım daha kaynatıyoruz. Doğal buzdolabımız olan balkonda soğumaya bırakıyoruz.
  2. Tel kadayıfı doğruyoruz. Ben daha önceden buzluğa koymuştum.Çıkarıp elimle ufaladım. Çok pratik oldu. 
  3. Cevizi ve fıstığı dövüyoruz, ya da doğrayıcıdan geçiriyoruz.
  4. Tereyağını eritiyoruz.Kızdırmadan sadece katı hali sıvı hale geçene kadar eritiyoruz . Zeytinyağıyla karıştırıyoruz.
  5. Baklava yufkasını tezgaha seriyoruz. Üzerine eritilmiş tereyağı-zeytinyağı karışımından sürüyoruz.
  6.  Bir kat daha yufka koyuyoruz ve tereyağı-zeytinyağı karışımından tekrar sürüyoruz.
  7. Üçüncü katı da serdikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı-zeytinyağı karışımından sürüyoruz , bir kenarına doğranmış kadayıf koyuyoruz. Kadayıfın üstüne de kırdığımız ceviz, fıstık  serpiyoruz.Ben yarısını cevizli yarısını fıstıkılı yaptım.Söylemeden duramayacağım fıstığım Gaziantep'ten geldi ondan rengi öyle güzel bir yeşil. (Gülfem'e teşekkürler)
  8. Rulo şeklinde sıkı bir şekilde sarıyoruz. Sardığımız ruloları 2 cm.(iki parmak) kalınlığında dilimliyoruz.
  9. Dilimleri de yağlanmış fırın tepsisine dik olarak yani içi yukarı bakacak şekilde diziyoruz. 
  10. Kalan erimiş tereyağı-zeytinyağı karışımını da tatlının üzerine bir fırça yardımıyla her birine gelecek şekilde sürüyoruz ve bir süre yağını çekmesi için bekliyoruz. 
  11. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. 
  12. . Soğumuş şerbeti fırından çıkardığımız sıcak tatlıya döküyoruz ve servis ediyoruz.
  13. Afiyet , bal , şeker olsun !!! 



TATLIM FIRINA GİRMEDEN ÖNCE


FIRINDAN ÇIKMIŞ ŞERBETLENMİŞ SICAK SICAK DAYANILAMADIĞI İÇİN TADINA BAKILMIŞ TATLIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama