Bu kekin bir adı da Kudretullah . Bu isim de bana çok ilginç geldi . Biraz araştırdım ismi sütlü kısımla kek kısmının pişme esnasında ayrışmasından dolayı verilmiş. Yani Allah’ın kudreti demekmiş.
Ne yalan söyleyim bir ara fırındayken ayrışma olmayacak diye panikledim.Ama sonuç yüzümü kara çıkarmadı. Ev ahalisi ve misafirlerim tarafından çok beğenildi. Gelelim tarifime ve yapım aşamalarına... Haa!!!gözünüz korkmasın aşamalarında uzun uzadıya yazılsa da o kadar zor ve zahmetli değil.
HARİKA KREM KARAMELLİ KEKİM |
KARAMEL İÇİN
- 1/2 su bardağı toz şeker
KREM KISMI İÇİN
- 2 su bardağı süt 500 gr.
- 3 yemek kaşığı şeker
- 4 yumurta
- 1 adet portakal kabuğu veya limon kabuğu rendesi
- 1 paket vanilya
- 1 Su bardağı şeker
- 1 Su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
- 1 Su bardağı süt
- 3 Yumurta
- 3 Yemek kaşığı kakao
- 1 Paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet portakal veya limon kabuğu rendesi
- 1,5- 2 Su bardağı un ( yumurtanın büyüklüğüne , kekin akışkanlığına göre ayarlanır)
YAPILIŞI:
- KARAMEL İÇİN: Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)
- KREM KARAMEL İÇİN: Süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın. ( sütü fazla köpürtmemeye çalışın)
- KEK İÇİN:. Kekimizide klasik kek yapar gibi hazırlayoruz.Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin.
- Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. (Bu tuhaf görüntü sakın gözünüzü korkutmasın.)
- Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak (Kek kalıbını alttaki sütlü kısmı kapatacak kadar su dolu bir kaba) önceden ısıtılmış fırında önce 175 derecede kabardıktan sonra 160 derecede pişirmeye devam edin.Yaklaşık 40 dakika pişmesi lazım.
- Fırına göre pişme süresi kekten daha uzun sürebilir bir kürdanla kontrol edin.
- Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin.
- Ertesi gün dolaptan aldığınız keki bir bıçakla kenarları ayırın sıcak su dolu bir kabın içine oturtup 2-3 dakika bekletin ve bir servis tabağına ters çevirin…
- Gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun.
- Afiyet , bal , şeker olsun!!!
KREM KARAMELLİ KEK-KUDRETULLAH |
ablacığım kekin enfes gözüküyor, yarın hemen deneyeceğim.tariflerinin hepsi birbirinden güzel devamını bekliyoruz günlerimde herkes tarif istiyor,arkadaşlar ablan bu kadar güzel tarifleri nerden buluyor diyorlar,seeni çok öpüyorum...
YanıtlaSil