27 Şubat 2012 Pazartesi

FIRINDA SOSLU KÖFTE

   Çalıştığım için genelde 2 kg. kıymadan köfte hazırlıyarak , buzdolabı kaplarına yeterli miktarlarda ayarlayarak  ve aralarına buzdolabı poşeti koyarak , şekillendirerek deep freezede saklıyorum. Yorgun olduğumda,zamanım olmadığında,hasta olduğumda veya yemeğim olmadığında ''- Yetişş Ayşe tarzında''  kurtarıcım oluyor. Tavsiye ederim. Köfte türü yemeğin her türlüsünü çocuklarım çok seviyor.  Yanında fırında kremalı patatesle çok güzel oluyor.Tarifime gelince;

FIRINDA SALÇALI-DOMATES SOSLU KÖFTE

MALZEMELER

    Köftesi için:
  • Yarım kg. orta yağlı veya az yağlı kıyma
  • Göz kararı bayat ekmek  ( kurutulup rondoda çekilmiş)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 küçük soğan
  • 1 yumurta
  • Köfte baharatı
  • Tuz ,karabiber, pul biber
  Sosu için:
  •  Yaz ise 3 tane domates rendesi- kış ise yazdan hazırladığınız domates sos
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kaşık acı veya tatlı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 ÇAY BARDAĞI SU
YAPILIŞI:
   Köftesi için soğan, sarımsak, rondodan çekilir veya rendelenir.Diğer malzemeler de katılarak iyice yoğurulur.Köfteler şekillendirilerek yağlanmış uygun büyüklükteki bir borcama veya tepsiye dizilir 175 derecelik fırına verilir.Bu arada sos hazırlanır.
   Zeytin yağına sarmsaklar minik minik doğranır , çok hafif kavrulur. İçine biber salçası eklenir, bir çevrilir.Rondodan geçirilmiş domtes veya domates sos ve tuzu eklenir. Bir taşım kaynatılarak su eklenir, bir taşım daha kaynatılarak  hafif kızarmış köftelerin üzerine dökülür fırına verilir. Piştikten sonre fırında kremalı patatesle servis edilir. Afiyet , bal , şeker olsun!!!

KREMALI PATATES YANINDA DOMATES SOSLU KÖFTE
FIRINDA KAŞARLI-KREMALI PATATES:
 Yetecek sayıda patates soyulur , yıkanarak yuvarlak 1cm enliliğinde dilimlenir. Tepsiye dizilir. Küçk paket krema biraz sütle karıştırılarak dökülebilecek kıvama getirilir.Patateslerin üzerine kaplanacak şekilde dökülür. 180 derecelik fırına verilir.Pişip kremasını çekmek üzereyken çıkarılarak üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir tekrar  fırına verilir . Kaşarlar eriyip hafif kızarınca çıkarılır. Köfteyle servis edilir. Afiyet, bal , şeker olsun!!!

FIRINDA KAŞARLI KREMALI PATATES

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama