Evet şimdi tarifime geçelim. Lazanyayı bizim evde herkes çok seviyor ama nedense çok sık yapmıyorum. Biraz zahmetli ve oyalayıcı ama sonuçta enfes bir yemek.Yaptığınıza da yediğinize de değecek. Arada sırada zor yemekler de yapmalıyız değil mi?Yanına sadece bir salata yaparak öğün olan bir yemek.
LAZANYAM FIRINDA |
KIYMALI HARCI İÇİN:
- 1 paket lazanya
- Zeytinyağı
- 350-400 gr. kıyma
- 2 tane yeşil biber (acı-tatlı)
- Bir Orta boy havuç
- 1 soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 kaşık karışık domates-biber salçası
- 3-4 domates veya domates sosu-püresi
- pul biber
- tuz
- Karabiber
- 2 defne yaprağı
- Fesleğen
BEŞAMEL SOS İÇİN
- 3 kaşık un
- 4 bardak süt
- tuz
- karabiber
- sıvıyağ
- tere yağı
- kaşar peynir
KIYMALI HARCIN YAPILIŞI:
Soğan ve
sarımsağı diğer yemeklerde de kullandığımız şekliyle ince ince doğruyoruz.
Kavuruyoruz.İçine biberleri küp küp doğrayarak ekliyoruz.Karıştırmaya devam ediyoruz.Kıymayı ekliyoruz yaklaşık 10 dakika kadar soteledikten sonra üzerine rendelenmiş havucu ekliyoruz.Biraz daha kavuruyoruz.1 kaşık salçayı ekliyoruz. Yemeklik domates doğrayıp üzerine ilave ediyoruz.
Domatesin şu anda mevsimi olmadığı için dilerseniz benim yaptığım gibi domates
sosu da kullanabilirsiniz. Oluşan karışımı 5 dakika daha pişirdikten sonra
kıvama gelecektir. Baharatlarını (defne yaprağını bütün atın daha sonra çıkarırsınız)ve tuzunu da ekleyerek altını kapatıyoruz.Bu karışımı bir kenarda dursun. Şimdi beşamel sosunu
hazırlayalım.
LAZANYAMIN KIYMALI HARCI |
BEŞAMEL SOSUN HAZIRLANIŞI:
Toplamda 3 yemek
kaşığı tereyağınıve sıvıyağı tencerede eritiyoruz. 3 yemek kaşığı unu da ilave ettikten
sonra bunları birlikte yakmadan (pembeleşene kadar) çırpma teli
ile karıştırarak kavuruyoruz. Çırpma teliyle bir yandan çırparken bir yandan da
azar azar sütü ilave ediyoruz. Sürekli çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar
pişiriyoruz. Un kokusunun çıkması için göz göz olana kadar pişirmek gerekiyor.Tuzunu karabiberini ekleyerek altını kapatıyoruz.Kıvamı koyu olursa sütle açın
LAZANYAMIN BEŞAMEL SOSU |
LAZANYANIN HAZIRLANIŞI:
Sonunda geldik lazanyamızı hazırlamaya. Yapılışı zor gibi görünse de aslında yeni
yeni ürünler sayesinde lazanya yapmak artık çok
kolaylaştı.Bunun Barilla‘nın ön pişirme gerektirmeyen
lazanya yapraklarını kullandım.Öncelikle bu büyük bir kolaylık.
Cam fırın tepsinin (Kare borcamı tercih ettim ) dibine bir miktar başamel sos gezdiriyoruz.Üzerini kapatacak sayıda lazanya
yaprağını yan yana yerleştiriyoruz. Üzerini de başamel sosla kaplıyoruz. Bir
miktar kıymalı harçtan döküyoruz. Biraz kaşar peyniri rendesi serpiyoruz.Böyle devam ederek en üstte lazanya yaprağı gelecek şekilde bu
yerleştirme sırasıyla dilediğiniz kalınlıkta lazanya yapraklarını döşüyoruz. En üstteki lazanya yaprağına bir defa
daha başamel sos gezdiriyoruz.
Biraz bekletiyoruz.175-180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz
Onun üzerine de bolca kaşar rendesi serpiştirip kaşarlar kızarana kadar pişiriyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder