2 Mart 2012 Cuma

KIYMALI LAZANYA

      Eveet bugün Cuma günü hafta sonu tatiline geldik.Bir yandan mutlu olurken bir yandan hüzünleniyorum.Hafta sonu tatili mutluyum ama ömrümüzden fani bir gün daha geçti hüzünlüyüm. Ama doğanın kanunu bu! Doğacaksın,büyüyeceksin,genç olacaksın,yaşlanacaksın ve  öleceksin.  Yaşlanınca ölmek acıtmıyor da insanı genç ölümler,çaresiz hastalıklar insanın canını çok yakıyor. Nerden çıktı bu hüzünlü konuşma bir akrabamın hastalığını öğrendim haliyle de üzüldüm. Allah şifasını verir inşallah.
   Evet şimdi tarifime geçelim. Lazanyayı bizim evde herkes çok seviyor ama nedense çok sık yapmıyorum. Biraz zahmetli ve oyalayıcı ama sonuçta enfes bir yemek.Yaptığınıza da yediğinize de değecek. Arada sırada zor yemekler de yapmalıyız değil mi?Yanına sadece bir salata yaparak öğün olan bir yemek.
LAZANYAM FIRINDA

         MALZEMELER
KIYMALI HARCI İÇİN:

  • 1 paket lazanya
  •  Zeytinyağı
  • 350-400 gr. kıyma 
  • 2 tane  yeşil biber (acı-tatlı)
  • Bir Orta boy havuç
  • 1 soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 kaşık karışık domates-biber salçası 
  • 3-4 domates veya domates sosu-püresi
  • pul biber 
  •  tuz
  • Karabiber
  • 2 defne yaprağı
  • Fesleğen  
BEŞAMEL SOS İÇİN
  • 3 kaşık un 
  • 4 bardak süt 
  • tuz
  • karabiber
  • sıvıyağ
  • tere yağı
ÜZERİ İÇİN:
  • kaşar peynir
KIYMALI HARCIN YAPILIŞI:
Soğan ve sarımsağı diğer yemeklerde de kullandığımız şekliyle ince ince doğruyoruz. Kavuruyoruz.İçine biberleri küp küp doğrayarak ekliyoruz.Karıştırmaya devam ediyoruz.Kıymayı ekliyoruz yaklaşık 10 dakika kadar soteledikten sonra üzerine rendelenmiş havucu ekliyoruz.Biraz daha kavuruyoruz.1 kaşık salçayı ekliyoruz. Yemeklik domates doğrayıp üzerine ilave ediyoruz. Domatesin şu anda mevsimi olmadığı için dilerseniz benim yaptığım gibi domates sosu da kullanabilirsiniz. Oluşan karışımı 5 dakika daha pişirdikten sonra kıvama gelecektir. Baharatlarını (defne yaprağını bütün atın daha sonra çıkarırsınız)ve tuzunu da ekleyerek altını kapatıyoruz.Bu karışımı bir kenarda dursun. Şimdi beşamel sosunu hazırlayalım.
LAZANYAMIN KIYMALI HARCI
BEŞAMEL SOSUN HAZIRLANIŞI:
Toplamda 3 yemek kaşığı tereyağınıve sıvıyağı tencerede eritiyoruz. 3 yemek kaşığı unu da ilave ettikten sonra bunları birlikte yakmadan  (pembeleşene kadar) çırpma teli ile karıştırarak kavuruyoruz. Çırpma teliyle bir yandan çırparken bir yandan da azar azar sütü ilave ediyoruz. Sürekli çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Un kokusunun çıkması için göz göz olana kadar pişirmek gerekiyor.Tuzunu karabiberini ekleyerek altını kapatıyoruz.Kıvamı koyu olursa sütle açın
LAZANYAMIN BEŞAMEL SOSU
LAZANYANIN HAZIRLANIŞI:
    Sonunda geldik lazanyamızı hazırlamaya. Yapılışı zor gibi görünse de aslında yeni yeni ürünler sayesinde lazanya yapmak artık çok kolaylaştı.Bunun  Barillanın ön pişirme gerektirmeyen lazanya yapraklarını kullandım.Öncelikle bu büyük bir kolaylık.
 Cam fırın tepsinin (Kare borcamı tercih ettim ) dibine bir miktar başamel sos gezdiriyoruz.Üzerini kapatacak sayıda lazanya yaprağını yan yana yerleştiriyoruz. Üzerini de başamel sosla kaplıyoruz. Bir miktar kıymalı harçtan döküyoruz. Biraz kaşar peyniri rendesi serpiyoruz.Böyle devam ederek en üstte lazanya yaprağı gelecek şekilde bu yerleştirme sırasıyla dilediğiniz kalınlıkta  lazanya yapraklarını döşüyoruz. En üstteki lazanya yaprağına bir defa daha başamel sos gezdiriyoruz. 
    Biraz bekletiyoruz.175-180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz
    Onun üzerine de bolca kaşar rendesi serpiştirip  kaşarlar kızarana kadar pişiriyoruz.
    Afiyet,bal, şeker olsun!!!

LAZANYA HAZRLANIRKEN (YAPILIŞI)

VE FİNAL ENFES LAZANYAM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama