18 Şubat 2012 Cumartesi

ELMALI TURTA (APPLE TART)

       Bugün sitedeki komşularımla gündeydim.Yaa! işte böyle annelik yapıyorum,ev hanımlığı yapıyorum, çalışıyorum bir de komşularımla gün yapıyorum. Günümüz apartmanımdaki Reyhan Hanım'daydı.Yedik ,içtik sohbet ettik güzel ve sakin bir gün geçirdik . Kendisi bize patateli börel,kuru börülce salatası, kendisi Ordulu ilduğu için yöresel bir yemek olan fasulye turşusu kavurması ki ''ben bayıldım'' ve çok hafif oldukça güzel bir tatlı olan kıbrıs tatlısı yapmıştı. Kıbrıs tatlısının tam tarifini alınca yayınlayacağım. İçinde un ,yağ olmayan bir tatlı. Bu arada Reyhen Hanım çok ince bir davranış göstererek günümüz Sevgililer Günü sonrası olduğu için hepimize güzel birer kolye yaptırmıştı.Bu sürpriz davranış hepimizin çok hoşuna gitti. Kolye mi size de göstereyim mi?

REYHAN HANIM'IN HEDİYE KOLYESİ
                                                
    Evet tarifime gelince tatilde ortanca oğlumun istediği yemekleri ,tatlı ve pastaları yapmaya gayret ettim. Anne yemeklerini özlemiştir diye!!! Onun da tatili pazartesi günü bitiyor üniversitesine gidiyor. Özlem yine başlayacak. Canları sağ olsun,mutlu olsunlar da özleyelim. Biz anne babalara düşen bu.Dünyaya getir, besle-büyüt,evden gitsinler ve onları özle. Dünya'nın kanunu bu.Anne -babamı şimdi daha iyi anlıyorun.
    Çok gevezelik ettim. Haydi tarife geçelim.

ELMALI TURTA  (Apple Pie)
MALZEMELER:
  • 3-4 elma
  • 1 su b.toz şeker
  • 1 tatlı k.tarçın
  • 1 su b.ceviz
  • su
Hamuru İçin:
  • 3 Su b.un
  • 1 su b.pudra şekeri
  • 140 gr. ermiş tereyağı
  • 3 çorba k.yoğurt
  • 1 Yumurta
  • Yarım pk.kabartma tozu
Üzer İçin:
  • Yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI: 
   **Elmaları soyup küp küp doğruyoruz.. Tencereye alıp ocağın üzerine koyuyoruz. Biraz su ve toz şekerini döküp kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pislikten sonra  tarçını ve cevizini koyup indiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
   **  Hamuru için. unu karıştırma kabına koyup ortasını açıyoruz. Tereyağı, yumurta ve yoğurdu ortasına döküp karıştırıyoruz. Pudra şekeri ve kabartma tozunun unun üzerine döküyoruz. Yavaş yavaş unu da katarak hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurun 3′te 2′sini kesip kafesi İçin ayırıyoruz. Dİğer hamuru merdane ile kalıbımız büyüklüğünde açıyoruz. Yağlanmış kalıba hamuru koyup yayıyoruz. Kenarlarına bastırarak havuz oluşturuyoruz. 
 **Pişen elmalı harcı havuz yaptığımız hamurun üzerine dökerek yayıyoruz.
**Ayırmış olduğumuz hamurdan parçalar kopartıp uzun rulo şeklînde yuvarlıyoruz.Ruloları elmaların üzerine kafes şeklinde yerleştiriyoruz.Kafeslerin üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik önceden ısınmış fırına veriyoruz.Kızarınca fırndan çıkarıyoruz.
**Ilınınca üzerine pudra şeker serpip üçgen şeklinde kesip yanında vanilyalı dondurmayla ılık ılık servis yapıyoruz.Yanında cappucino, neskafe ,Türk kahvesi veya demli bir bardak sıcacık çayla servis yapıyoruz.Afiyet,bal,şeker,olsun!!!

VANİLYALI DONDURMAYLA ELMALI TURTA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama