30 Nisan 2011 Cumartesi

KISIR(BACISI USULÜ)

    Bu gün size bir de kısır tarifi vereceğim.aslında kısırı bizde en güzel kız kadeşim Hayal yapar.Ben biliyorsunuz ki site adımdan da anlaşılacağı gibi öğretmenim.Eşim de subay.Hayatımızın kısa bir döneminde kız kardeşimle memleketimiz olan Malatya'da buluştuk.Unutmadan söyleyeyim onun da eşi astsubay.Bu nedenle aynı yerlerde bulunamıyoruz.İşte o dönemde  Malatya'da lojman okulunda görev yaparken kardeşimin oğluda canım Erhanım 1. sınıfa gidiyordu.Biz sudan sebeplerle sık sık Hayal'e kısır yaptırır okula getirtirdik.Yok bu gün Erhan şiir okudu,bu gün tahtaya kalktı e bugün de bayağı usluydu gibi .Yazık O da daha bir tanecik iki evin bir gülü olan kızımız Gizem'i (kızımız diyorum benim 3 oğlum var,kızım yok eh teyze anne yarısıdır derler.Bu nedenle biz bir kız bulduk,''buldumcuk''olduk) daha bebek ,bebekle beraber kısırı da yüklenir okula gelirdi.Ah.ah ne güzel günlerdi o günler.Namı diğer BACISI.Eh bende biraz ondan öğrendiklerm,biraz da kendi katkılarımdan oluşan kısır tarifini vereceğim.
KISIR
MALZEMELER
  • Kiş başı 1 çay bardağı kısırlık bulgur(bulursanız esmer bulgurla karışık)
  • 1 küçük kuru soğan
  • Malatyalı'ysanız olmazsa olmazımız erik ekşisi(yoksa da yoktur ne yapalım ama marketlerde gördüm çıkmış)
  • Nar ekşisi
  • Limon
  • Yeşil soğan,maydanoz
  • İnce kıyılmlş kırmızı lahana
  • İnce doğranmış bir-kaç dal marulun göbeği yani ortası
  • 1kaşıkbiber,1kaşık domates salçası
  • Baharatlar,kuru nane
  • Küçük kçük doğranmış salatalık turşusu
  • Zeytin yağı
YAPILIŞI:
      Küçük küçük küpler halinde doğranmış kuru soğan,bulgurlar ve erik ekşisi kapaklı bir kaba konur.Görününceye kadar kaynar su eklenir.Sıkıca kapağı kapatılır ,dinlenmeye bırakılır.Bu arada diğer mazemeler hazırlanır.Suyunu çeken,dinlenen,şişen bulgurlara önce limon,diğer ekşiler (damak tadınıza göre), salçalar,kuru nane,baharatlar(ben pul biber,kara biber,kırmızı biber,çok az da köfte baharatı katıyorum),tuz katılarak bence elle hfifçe yoğurur gibi karıştırılır.Daha sonra sırasıyla içine ince ince doğranmış yeşillikler doğranmış salatalık turşusu,ince kıyılmış kırmızı lahana ve marul konarak karıştırılır.En son parlayıncaya kadar yağ eklenerek,servis edilir.Yanında karışık tuşu (kendim yaptım çok kolay yapılıyor ve nefis oluyor tarifini vereceğim) ,marlla beraber servis yapılır.Afiyet,bal,şeker olsun!!!!!!
SEBZELİ KISIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama