20 Eylül 2010 Pazartesi

ŞEHRİYELİ YAYLA ÇORBA

ARPA ŞEHRİYELİ YAYLA ÇORBASI

MALZEMELER

*1,5 çay bardağı arpa şehriye
*Varsa et veya tavuk suyu
*1 kase yoğurt
*2 yemek kaşığı un
*Nane
*1 kaşık tereyağı
*Tuz

YAPILIŞI

   Genellikle yayla çorbası pirinçten yapılır ama ben hep şehriyeden yaparım.Çocuklarım da yiyenler de çok severler.Tavsiyelerden bir demet!!!
   Hazırlanmış tavuk veya et suyu tencereye konarak kaynatılır.Benim hazırda tavuk suyum vardı onu kullandım.Bulyon tercihim dışı.Ben doğal olandan yanayım.Üzerine şehriyeler eklenir.Şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Bu arada blendırda yoğurt,un ve çorbanın suyundan hepsi birlikte karıştırılır.Karıştıra karştıra çorbaya eklenir.Çorba kaynayıncaya kadar yoğurt kesilmesin diye karıştırılır.Üzerine 1tatlı kaşığı nane serpilir(ben hem böyle hem de yağda yakaraknaneyi kullanıyorum.Çünkü naneyi hem çok seviyorum,hem de mide için çok faydalı)1-2 taşımi kaynatılır.Altı kapanmadan en son damak zevkinize göre tuzu eklenir ki çorbamız kesilmesin.Yumurta tavasında tereyağı eritilerek annemin deyişiyle uğundurulur.1 yemek kaşığı canım annemin elleriyle ve emeğiyle kuruttuğu mis gibi  nane eklenir.Biraz yakılır(öyle derler ama sakın haa kendinizi kaptırıp da çok yakmayın.Mesuliyet kabul etmem).Altı yeni kapanmış kaynar haldeki çorbaya cazz ve cızz sesleriyle dökülür.Bütün evi iştah kabartan ve çocukları mutfağa toplayan bir koku yayılır.Afiyet,bal,şeker olsun!!!


YAYLA ÇORBASI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama