22 Şubat 2014 Cumartesi

ŞERİTLİ BURMA POĞAÇA

     Bir yemek bloğunda rastladığım ve denemek istediğim bir poğaçaydı. Geçenlerde misafirim gelince fırsat bu fırsat dedim, denedim. İyi ki de denemişim! Kesinlikle tavsiye edeceğim bir tarif. Bitene kadar hele bir de ısıtırsanız bayatlamadan yiyebileceğiniz bir poğaça.Tavsiye ederim. Tarife gelince;

ŞERİTLİ BURMA POĞAÇA
MALZEMELER:
  • 2 su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un(silme olacak)
  • Küçük paketlerden 1 paket  kuru maya veya 1/3 paket yaş maya
  • Arasına sürmek için: 125 gr. Yarım paket oda ısısında yumuşamış tereyağı
YAPILIŞI:
ŞERİTLİ BURMA POĞAÇANIN YAPILIŞ AŞAMALARI
  1. Öncelikle ılık süt, zeytinyağı, yumurta (birinin sarısını ayırın), şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın.
  2.  Unu eleyin ki havalansın. Elenmiş unu ve mayayı karışıma bardak bardak ekleyip yoğurmaya başlayın.
  3. Hamur hafif ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakın ve en az 10 dakika yoğurmaya devam edin. Ben ''Tefal Red Ruby MasterChef Gourmet'' robotumla yoğuruyorum çok güzel oluyor. Mayalı hamurun sırrının iyi yoğurma ve mayalama aşamalarında olduğunu keşfettim.
  4. Başta ele yapışan hamur, yoğurmanın sonlarına doğru ele yapışmaz, pürüzsüz ve elastik bir görüntü kazanır.
  5.  Yoğurma işi bitince hamuru düzgün bir hale getirip kaba yerleştirin. Kabın üzerini bir kapak yada streç filmle hava almayacak şekilde kapatın.
  6. Hamurun üzerini ve kenarlarını sıkıca sarın. Ilık bir yerde mayalanmasını bekletin.Hamur en az iki katına çıkınca mayalanmış demektir.
  7. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, merdaneyle  uzunlamasına açın. Bu işlemi yaparken un serpmeyin. Hamurun zemini tutması gerekiyor. Hamur cıvık olmamalı çünkü cıvık hamurla kesme işlemini yapamazsınız.
  8. Hamuru uzunlamasına bıçakla baştan sona kadar yarım cm. aralıklarla kesin. Kestikten sonra üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağından elinizle sürün.
  9. Bir köşesinden başlayarak çaprazlama olarak hamuru rulo yapın ve kendi etrafında döndürün. Bir ucu hamurun altına sıkıştırın. Üstte kalan ucu ise içe doğru bastırın.
  10. Tepsiye aralıklı olarak dizin.Hamurun üzerine 1 çay kaşığı yoğurtla karıştırılmış yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Tepsi mayası gelene kadar bekleyin. 
  11. 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet, bal, şeker olsun!!!

POĞAÇALAR FIRINA GİRMEDEN ÖNCE
POĞAÇALAR FIRINDAN ÇIKTIKTAN SONRA
YEMEYE HAZIR ŞERİTLİ BURMA POĞAÇALAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama