28 Kasım 2013 Perşembe

SÜT REÇELİ (DULCE DE LECHE)

    Süt reçeli, yoğunlaştırılmış süt, süt karemeli, gerçek adıyla dulce de leche...
    Şimdi bu süt reçeli de ne diyeceksiniz? Her meyvenin,sebzenin reçelini duydukta sütünkünü duymadık diyeceksiniz.Haklısınız da bende öyle dedim bloklardaki tariflerden yapım aşamasının uzunluğundan gözüm korktu. Ama sonunda merakıma yenilerek yaptım. O kadar göz korkutacak gibi değil. Süt kaynatırken ki gibi dikkat ve ilgi gerekiyor. Bizim evin gurmesi büyük oğlum Aykut tarafından tam puan aldı. Benden söylemesi deneyin derim.Kahvaltılarda, pasta yapımlarında, dondurma yapımında,keklerde, kurabiyelerde, pasta yanlarında... kullanabilirsiniz.Tek ve en önemli noktası günlük süt mümkünse de kapı sütü gerekiyor. Tarife gelince...

DULCE DE LECHE (SÜT REÇELİ)
MALZEMELER:
  • 5 bardak süt
  • 1 bardak şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
YAPILIŞI:
  1. Süt ve şekeri tencereye koyup kaynamaya bırakalım. Derin bir tencere kullanalım çünkü kabartma tozu eklenince köpürüp kabarıyor.
  2. Süt kaynamaya başlayınca içine karbonatı ekleyelim. Çırpıcıyla karıştıralım.
  3. Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye başlayacak. 
  4. Reçeli yalnız bırakmayın ki dibe tutmasın. 
  5. Orta hararetli ateşte sık sık gidip gelip karıştıralım.
  6. 1 saat kadar pişirin. Süre daha da uzayabilir veya kısalabilir.
  7. Benim reçelim herkesinkinden daha kısa sürede oldu.
  8. Kaşıkla alıp akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olması gerekiyor. Bekledikçe katılaştığı için çok aşırı koyulaştırmayalım.
  9. Pişen süt reçelini kavanoza koyalım. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldıralım. 
  10. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçelimiz olacak.
  11. Afiyet, bal, şeker olsun!!!

SÜT REÇELİNİN AŞAMALARI

SÜT REÇELİM KAVANOZLARDA (DAHA FAZLA KOYULAŞTIRDIM)

NEFİS SÜT REÇELİ (FARKLI BİR GÜNDE DAHA AZ KAYNATTIM)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama