29 Kasım 2013 Cuma

ISIRGAN OTLU-PIRASALI RULO BÖREK

    İzmir'de yaşamanın verdiği güzel yönlerden biri de yaz-kış her çeşit otu bulup yiyebilirsiniz. Biraz da kendimizi rahatlatmak adına hamur işi madem otla yapalım ki sağlıklı olsun diyoruz. Ama bu cidden sağlıklı ...Çünkü ısırgan otu, pırasa ikilisi birlikte kullanılıyor. Isırgan otunun en zor tarafı eli biraz yakıyor. Modern çağda onun da çaresi var kullan-at eldivenler. Ben önce cesaret örneği sergiledim yok canım eli yakmaz falan dedim ama 2 dakika sonra eldivenler elime geçirilmişti...
Netten yaptığım araştırmalara göre:
Isırgan otu ve Tohumu Yararları (Faydaları)
  • Isırgan otu ve tohumu Egzamaya ve bununla birlikte seyreden baş ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrekler ile mesanenin taş oluşumuna engel olucudur Isırgan otu ve tohumu.
  • Kan ve dolaşım sistemindeki rahatsızlıkların giderilmesini sağlayan ısırgan otu ve tohumu kan yapımını da arttırmaktadır.
  • Isırgan otu ve tohumu idrar yolu rahatsızlıkları ile idrar yolu iltihaplarında tedavi edicidir.
  • Isırgan otu ve tohumu kabızlığa iyi gelir.
  • Soğuk algınlığına da iyi gelir ısırgan otu ve tohumu.
  • Vücutta ödem oluşumunu engeller ısırgan otu ve tohumu.
  • Midedeki problemlere, ülsere, mide kramplarına iyi gelir ısırgan otu ve tohumu.
  • Isırgan otu ve tohumu Alerjik olan hastalıklara da iyi gelir.
  • Romatizma rahatsızlığı ile gut rahatsızlığını da destekleyen tedavi amacıyla kullanılır ısırgan otu ve tohumu.
PIRASALI-ISIRGAN OTLU BÖREK
MALZEMELER:
  • 6 tane yufka
SOSU İÇİN:
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
İÇ MALZEMESİ:
  • 1 bağ ısırgan otu
  • 4-5 tane ince-nazik pırasa
  • 1 tane kuru soğan
  • zeytinyağı
  • peynir rendesi (ben İzmir tulumu kullandım)
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
ÜZERİNE:
  • 1yumurta
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:
  1. Önce eldiven takın.
  2. Isırgan otlarını iyice bir kaç defa yıkayıp süzün.
  3. Otların üstüne kaynar su döküp 5 dakika bekletip süzün.
  4. Tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun.
  5. Küp şeklinde doğradığınız soğanı ve pırasayı ilave edip pembeleşene kadar kavurun.
  6. Süzülmüş ısırganları ve baharatlarını ekleyerek kavurun.
  7. İndirdikten sonra rendelenmiş peyniri katıp karıştırın
  8. 1 şişe maden suyuyla, 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağı birbirine karıştırın.
  9. 1 yufkayı düz bir zemine serin sosundan fırçayla sürün yufkayı ikiye katlayın. Uzun tarafına otlu içten koyup uzununa rulo yapın.
  10. Ruloyu kendi etrafında yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin ortasına koyun.
  11. Tekrar diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayarak bu sefer uzun ruloyu ortadaki rulonun etrafına dolayın
  12. Yufkalar bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
  13. Bir kaba 1yumurta, 1kaşık su ve bir kaşık sıvı yağ koyup çırpın fırçayla böreğin üzerine sürün.
  14. 180-200 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dost ve akrabalarınıza demli bir bardak çay eşliğinde servis edin.
  15. Afiyet, bal, şeker olsun!!!

    ISIRGAN OTLU-PIRASALI RULO BÖREK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama