Bugün reçellerden gittin diyeceksiniz...Nedir bu reçel merakı diyeceksiniz...Yiyenlerden yeğenim Gizem, kız kardeşim Hayal, yazlık komşularım, çocuklarım...iyi reçel yaptığım söylenmesine rağmen blokumda hiç reçel tarifi yayımlamadığımı hele hele de etiket bile açmadığımı fark ettim...Hemen olaya el koydum arka akaya tariflerimi yayımlamaya karar verdim.
Ayva kış aylarının en güzel ve vitaminli meyvelerinden biri...Tatlısını yap, reçelini yap, marmeladını yap, daha olmadı soy afiyetle ye...
Ben de bugün yaptığım ayva reçeli tarifimi vereyim.
MALZEMELER:
- 2 kg ayva
- 2 kg toz şeker
- yarım çay kaşığı limon tuzu
- yarım limon suyu
- 2 su bardağı su
YAPILIŞI:
- Ayvaları yıkayalım, kabuklarını soyup içindeki sert kısımları çıkardıktan sonra küp küp doğrayalım..
- Doğradığımız ayvaları kararmasın diye limonlu suda biriktirelim.
- Ayvaların içinden çıkan çekirdekleri bir kasede biriktirelim.
- Ayvaları, suyu ve çekirdekleri bir tencereye koyarak ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- İçine toz şekerini ekleyin kıvam alıncaya kadar kaynatın.
- Kıvamının olup olmadığını anlamak için soğuk bir tabağa suyundan biraz alıp
soğutularak kıvamı reçel kıvamında ise limon tuzu veya limon
suyu ilave edilir iki taşım daha
kaynatıp ocaktan alın.
- Ayva reçeli içindeki çekirdeklerden ve ayvanın yapısından dolayı bekledikçe kıvamı koyulaşan bir reçeldir..Kıvama bakarken bunu göz önünde bulundurmak gerekir.
- Reçeliniz ılıyınca kavanozlara boşaltılır.
- Kahvaltıda peynir (ben reçeli peynire çok yakıştırırım. Tatlı-tuzlu uyumu çok güzel dengeleniyor), tereyağı, kaymak eşliğinde afiyetle yenir.
- Afiyet, bal, şeker olsun!!!
NOT:Ayva reçelinin renginin pembe olması için yavaş yavaş kaynatmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder